Ilmastoahdistus & ympäristötoivo – webinaari ympäristötunteista

Online

|
29.9.2021 10:00 - 15:30

Tervetuloa ajankohtaiseen webinaariin!

Ilmastoahdistus käsitteenä on nykyään vakiintunut niin yleiseen käyttöön kuin tutkimuksiin, nuorille ja vanhoille ja kaikille siltä väliltä. Mutta millä muilla sanoilla kuvailemme tunteita jotka liittyvät ympäristöön, ilmastoon ja luontoon? Kuulostaako lumisuru, jätehuoneraivo tai sääsääli tutulta? Onko olemassa kulttuurisia eroja eri maiden ja kielten välillä siinä miten puhumme ympäristötunteista?

 

Webinaarissa tutkijat Suomesta ja Ruotsista avaavat aihetta, keskustelevat kulttuurisista ominaispiirteistä ja vastaavat osallistujien kysymyksiin. Jälkeenpäin sinulla osallistujana on mahdollisuus jatkaa keskustelua joissakin määritellyistä verkostodialogeistamme, jotka suuntautuvat tutkijoille, opettajakouluttajillle ja muille osallistujille. Webinaari on pääasiassa kohdennettu koulutussektorin henkilöstölle ja opiskelijoille, sekä psykologian ja ympäristön alojen tutkijoille ja opiskelijoille, mutta toivotamme tervetulleeksi kaikki aiheesta kiinnostuneet. Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston tuella tapahtuman toteuttavat Tunne ry – Känsla rf, Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus ja Suomen Tukholman-instituutti.

Puhujat

Panu Pihkala on palkittu ympäristöteologian dosentti Helsingin yliopistolla, jossa hän tutkii ja opettaa poikkitieteellisesti. Hän on suosittu puhuja ja kirjoittaja ympäristötunteiden saralla ja hänen kirjansa Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo ja Mieli maassa? Ympäristötunteet ovat tavoittaneet laajan suomalaisen yleisön.

Maria Ojala on psykologian dosentti ja työskentelee yliopistolehtorina Örebron yliopistossa, mutta on myös tehnyt tutkimusta mm. Uppsalan yliopistolla. Hänen monitieteinen, usein viitattu tutkimuksensa on pitkään keskittynyt lasten ja nuorten tunteisiin ilmastonmuutoksen suhteen.

Maria Wolrath-Söderberg on retoriikan lehtori ja kehitysjohtaja Södertörnin korkeakoulun Utvecklingsenheten för högskolepedagogik och bildning:issä. Hän tutkii parhaillaan ilmastoargumentaatiota ja on aiemmin julkaissut mm. raportin  Grounded: Beyond flygskam. Hänet voi kuulla myös podcastissa Klimatgap, joka mm. käsittelee ilmastonmuutoksiin liittyviä tunteita.

 

Mitä? Kolmikielinen webinaari ympäristötunteista

Missä? Online, ilmoittautuneet saavat linkin sähköpostitse.

Milloin? Ke. 29.9. klo 10.00-15.30 (Suomen aikaa) / 9.00-15.30 (Ruotsin aikaa)

Kenelle?  Koulutussektorin henkilöstölle ja opiskelijoille, psykologian ja ympäristön alojen tutkijoille ja opiskelijoille, kaikki kiinnostuneet.

Miten? Ilmoittaudu viimeistään 24.9. tästä.

 

Ohjelma 29.9.2021 (Suomen aikaa)

10-10.15 Tervetuloa & ohjeistusta

10.15-11.45 Tutkimusten esittelyt (simultaanitulkkaus)

10.15-10.45 – Docent Panu Pihkala Helsingin yliopisto – “Ympäristötunteet – mielen sanoittaminen”

10.45-11.15 – Docent Maria Ojala, Örebro universitet – “Ungas känslor inför klimathotet och implikationer för utbildning för hållbar utveckling”

11.15-11.45 – Fil dr Maria Wolrath-Söderberg, Södertörns högskola – ”Det gör ont! Känslorna i omställningsprocessen”

11.45-12 Tauko

12-13 Paneelikeskustelu (englanniksi)
What are the cultural specialities, similarities and differences in ecological emotions in Finland and Sweden? Discussion between the researchers, moderated by Minerva Peijari.

13-14 Lounastauko

 14-15.30 Keskusteluja & verkostoitumista:
a) verkostoitumistapaaminen tutkijoille (englanniksi)
b) koulutusalan keskustelu (pääosin ruotsiksi),
c) Erätaukokeskusteluja suomeksi ja ruotsiksi (eratauko.fi) muille osallistujille