Uusi pohjoismaisen keittiön julistus katalyyttinä tulevaisuuden keskustelussa kestävistä ja terveyttä edistävistä ruokajärjestelmistä
Webinaari on lähtölaukaus tuoreutusprosessille, jonka tavoitteena on luoda rakentavan keskustelun malli pohjoismaisesta ruokakulttuurista ja sen muutosvoimista kohti kestävää elämäntapaa.
Ruokajärjestelmien muuttaminen on Pohjoismaiden missio. Pohjoismaat haluavat edelleen vahvistaa paikkaansa edelläkävijöinä. Yksi askel kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi on kokemusten, innovaatioiden ja ratkaisujen jakaminen. Meidän tulee kuunnella, verkostoitua, inspiroitua sekä oppia nuoremman sukupolven ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisilta. Pohjoismaista keittiöjulistusta hyödynnetään katalyyttinä, arvopohjana rakentavien keskustelujen luomisessa ruokajärjestelmien eri kestävyysnäkökulmia yhteen sovittaen.
Uutta pohjoismaista keittiötä koskeva julistus esiteltiin ja allekirjoitettiin pohjoismaisten keittiömestareiden toimesta vuonna 2004. Julistuksen avainsanoina on puhtaus, sesonki, etiikka, terveys, kestävyys ja laatu. Siitä lähtien pohjoismaisen ruokakulttuurin ja sen innovaatioiden monipuolinen edistäminen on ollut pohjoismaisen yhteistyön ytimessä.
Tänä päivänä uusi pohjoismainen ruokanäkemys on uusi normaali. Ruokakasvatus on tullut osaksi opetusjärjestelmiämme, joissa lapset ja nuoret oppivat ruoan reitistä pellolta pöytään, ruoanlaitosta sekä kestävästä hyvinvoinnista, joka hyödyntää meitä kaikkia. Tietoisuuden kasvu, erilaiset teot ja yhteistyötavat sekä johtajuuden uudet muodot elävöittävät jatkuvasti pohjoismaista ruokakulttuuriamme ja -identiteettiämme. Yhdessä luomme osallistavia ruokajärjestelmiä rakentavalla keskustelukulttuurilla ja huomioiden kestävän kehityksen eri ulottuvuudet.
Elävöittämisprosessia fasilitoi Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma sekä maa- ja metsätalousministeriö osana Suomen puheenjohtajuutta Pohjoismaiden ministerineuvostossa vuonna 2021. Uusi pohjoismaisen ruoka -ohjelman tarkoituksena on käynnistää, edistää ja koordinoida toimintaa, joka perustuu uutta pohjoismaista keittiötä koskevaan julistukseen. Elävöittämisprosessi sisältää webinaarin, työpajoja, verkostoitumistilaisuuksia ja viestintää Pohjoismaissa vuosina 2021-2022.
Webinaari toteutetaan yhteistyössä Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.
Webinaarin työkielinä käytetään ruotsi ja englanti. Pidätämme oikeuden muutoksiin ohjelmassa.
Lämpimästi tervetuloa!
OHJELMA
12:00 Webinaarin aloitus – tervetuloa pohjoismaiseen pöytään. Bettina C. Lindfors, webinaarin moderaattori, Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma
12:05 Kestävien ruokajärjestelmien vaikutukset Pohjolassa. Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeri
12:15 Pohjoismaisen yhteistyön ydin on kestävyys – miten osallistetaan muutokseen. Thomas Blomqvist, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri
12:25 Pohjoismaisen keittiön julistus vahvistaa Pohjolaa gastronomisena alueena – keskustelu kestävän tulevaisuuden muutostekijöistä julistuksen aloitteentekijöiden ja nuoremman sukupolven ruoka- ja ravintola-alan ammattilaisten kanssa. Alustuspuheenvuoron pitää keittiömestari Leif Sörensen, Färsaaret.
Pohjoismaisen ruokakulttuuriyhteistyön mahdollisuudet ja haasteet kestävän kehityksen eri näkökulmista
12:45 Kestävän kehityksen näkökulma Grönlannista, Anne Nivíka Grødem, Deputy Manager,
Sermersooq Business and Cluster Manager & NERISA – an Arctic Food Cluster
12:55 Kestävän kehityksen näkökulma Islannista, Ásta Kristín Sigurjónsdóttir, Manager,
Icelandic Tourism Cluster
13:10 Kestävän kehityksen näkökulma Tanskasta, Magnus Nilsson, Director, MAD Academy
13:25 Kestävän kehityksen näkökulma Ruotsista, Elin Aronsson-Beis, Sustainability, consultant in food business, FoodLoopz & Paul Svensson, chef, developer of restaurant business
13:35 Kestävän kehityksen näkökulma Suomesta, Hanna Mattila, neuvotteleva virkamies,
ilmastoruokaohjelma, maa- ja metsätalousministeriö & Robert Jordas, salaatinviljelijä,
Lilla Robbes Trädgård
13:50 Kestävän kehityksen näkökulma Norjasta
14:05 Kestävän kehityksen näkökulma Färsaarilta, Elisabeth Skarðhamar Olsen, lecturer, University of Faroe Islands
14:20 Kestävän kehityksen näkökulma Ahvenanmaalta, Gustav Eriksson, keittiömestari, Silverskär & Johanna Dahlgren, ravintoloitsija, panimoyrittäjä, Pub Stallhagen
14:35 Pohjoismaisten inspiraatiopuheenvuorojen kiteytys – katse tulevaan. Kommentti Katja Svensson, neuvonantaja, Pohjoismaiden ministerineuvosto
14:45 Miten luomme rakentavan keskustelun mallin pohjoismaisesta, kestävästä
ruokakulttuurista – seuraavat askeleet. Bettina C. Lindfors, Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma
15:00 Webinaariin päätös – kiitos
Lisätietoja webinaarista, sen ohjelmasta ja viestinnästä: Bettina c. Lindfors, Hankejohtaja, Uusi pohjoismainen ruoka -ohjelma, Pohjoismaiden ministerineuvosto c/o maa- ja metsätalousministeriö, +358 40 920 9820, bettina.c.lindfors@gmail.com
Twitter: @BettinaLindfors
Lisätietoja Uusi pohjoismainen ruoka – ohjelmasta: www.norden.org/fi/uusi-pohjoismainen-ruoka
Lisätietoja uuden pohjoismaisen keittiön julistuksesta: www.norden.org/sv/information/manifestet-ny-nordisk-mat