Kouluruokailun huippuseminaari

Hanasaari, Espoo

|
10.12.2018 11:30 - 16:00

Tervetuloa KOULURUOKAILUN JUHLAVUODEN HUIPPUSEMINAARIIN Skolmat gör skillnad! – Kouluruoka vaikuttaa! – The school meal makes a difference!

Kouluruokailu, yksi Suomen merkittävimmistä sosiaalisista innovaatioista, täyttää 70 vuotta vuonna 2018. Kouluruokailu on vuosien saatossa muuttunut vastaamaan kunkin ajan tarpeita. On aika tarkastella, miten suomalainen kouluruokailu on kehittynyt, mikä on kouluruokailun merkitys tänään ja tulevaisuudessa. Kehitys vaatii selkeitä tavoitteita ja yhteistyötä päättäjien, asiantuntijoiden, viranomaisten, koulujen, keittiöiden ja vanhempien välillä. Mitä haasteita haluamme voittaa? Millä keinoin onnistumme?

Tule inspiroitumaan, verkostoitumaan sekä löytämään uusia näkökulmia ja ratkaisuja omaan työhösi kouluruokailun edistämiseksi. Seminaari on kaksikielinen ja simultaanitulkataan.

Seminaari järjestetään 10.12.2018 Hanasaaressa ja seminaari kokoaa yhteen niin suomalaisia kun pohjoismaisia vaikuttajia, kehittäjiä, toimijoita, tutkijoita ja tekijöitä liittyen kouluruokailuun, julkisen ruokapalveluun ja ruokakasvatukseen. Seminaarin järjestäjinä ovat ELO-säätiö, SLC ja Marthaförbundet yhteistyössä MMM:n ja Hanasaaren ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen kanssa.

OHJELMA

11:30 – 12:00 Ilmoittautuminen ja tutustuminen alan toimijoihin, sekä toisiimme infotorilla

12:00 Historiallinen koululounas
Elämyksellinen lounas, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen kouluruokailuun, sen eri vaiheisiin sekä innostaviin tulevaisuuden mahdollisuuksiin.

13:00 Tervetuloa! Juhlistamme Suomen kouluruokailua
Annika Jansson, toiminnanjohtaja, Finlands svenska Marthaförbund rf
Bettina Lindfors, toimitusjohtaja, ELO-säätiö
Mia Wikström, viestintäpäällikkö, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf

Juontajina Harriet Strandvik, ateriakonsultti & projektivastaava Mathantverk Åland och Bettina Lindfors

13:05 Tilaisuuden virallinen avaus
Jari Leppä, Maa- ja metsätalousministeri, Suomi

13:10 Pohjoismainen tervehdys: kestävän julkisen ruokapalvelun tulevaisuus
Afton Halloran, Pohjoismainen ministerineuvosto ja Nordic Food Policy Lab, Kööpenhamina, Tanska

13:20 Inspiraatioalustukset Ruotsista ”Yhdessä nostamme julkisen ruokapalvelun gastronomista tasoa”
Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi

13:40 Kouluruoka est. 1948 – kouluruokailun merkitys Suomessa ennen ja nyt
Marjaana Manninen, opetusneuvos, Opetushallitus, Suomi

14:00 Paneelikeskustelu 1: Onko tähän varaa?
Huoli sekä kouluruokailun laadusta että toisaalta kustannuksista on kova. Onko kunnissa varaa hyvään kouluruokaan, onko kunnissa varaa olla panostamatta siihen? Mitä lasten lautasella on tulevaisuudessa, millä hinnalla?
Ratkaisijat:

  • Elina Ovaskainen,asiantuntija, Motiva
  • Anni-Mari Syväniemi, ruokakulttuuriasiamies, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK
  • Mia Heijnsbroek-Wiren, kunnanvaltuutettu, Loviisan kaupunki
  • Johan Andersson, ruokailuun erikoistunut koordinaattori ja inspiraattori, Torsta Kunskapscentrum, Ruotsi
  • Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

14:30 Kahvitauko & tutustuminen alan toimijoihin, sekä toisiimme infotorilla

  • Ammattikeittiöosaajat ry (Amko)
  • Continental Foods
  • Finlands Svenska 4H
  • Opetushallitus (OPH)
  • Palmia
  • Palvelukeskus Helsinki
  • Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry
  • Ruokatieto Yhdistys ry
  • THL
  • Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)

15:00 Paneelikeskustelu 2: Eiväthän ne edes syö!
 Mistä on kyse ja mitä sille voidaan tehdä?
Ratkaisijat:

  • Elisabeth Eriksson, kotitalousneuvoja, Finlands svenska Marthaförbund rf
  • Veronika Franzén, Ruokahuolto- ja siivouspäällikkö, Uudenkaarlepyyn kaupunki
  • Thomas Snellman, projektikoordinaattoriEkoNu YA Yrkesakademin Pohjanmaalla
  • Nicke Wulff, rehtori, Cygneus skola Turussa
  • Eva Sundberg, projektijohtaja MATtanken/Landsbygdsnätverket sekä ruokailuun ja aterioihin erikoistunut asiantuntija Jordbruksverket, Ruotsi
  • Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

15:30 Paneelikeskustelu 3: Onko se edes terveellistä?
Kouluruokailu aiheuttaa keskustelua kunnissa, mediassa ja vanhempainilloissa. Kuka päättää, mitä lasten lautasilla on ja onko se varmasti terveellistä?
Ratkaisijat:

  • Kirsi Salomaa, kotitalouden didaktiikan yliopistolehtori, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry
  • Arja Lyytikäinen, pääsihteeri, Valtion ravitsemusneuvottelukunta, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira
  • Leo Gammals, toimittaja, Svenska YLE
  • Anna-Karin Quetel, projektivastaava, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Livsmedelsverket, Sverige
  • Nuorten ääni: Bertil Eriksson, opiskelija

16:00 Tilaisuus päättyy –Tähtäimessä koulurokailu työkaluna Suomen brändäyksessä ja erityisosaamisen viennisä ulkomaille
Marjaana Manninen ja Afton Halloran


Ilmoittaudu alla olevasta linkistä. Seminaari on maksuton, mutta 45 euroa peritään, mikäli ei ilmoita peruutuksesta.

Seminaari Facebookissa