Taide, kulttuuri & viihde

Näyttely: The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture

Näyttelyssään The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture Hanna Ljungh tutkii litiumia sisältäviä mineraaleja, petaliittia ja pegmatiittia, sekä niiden merkitystä terveysmineraaleina, lääkkeinä, kiteinä ja luonnonvaroina, joilla on geopoliittista merkitystä.

Päivämäärä

16.11.2024 - 20.12.2024

Aika

10.00 - 22.00

Paikka

Galleria Hanaholmen

Tapahtuman tyyppi

Maksuton

Taiteilijan lähtökohtana on havainto, että litiumesiintymät näyttävät maantieteellisesti osuvan samoille paikoille kuin entisaikojen pyhät lähteet, joista myöhemmin tuli terveyslähteitä.

Näyttelyyn kuuluva tekstiteos vie kävelylle Tukholman ulkopuolella Utön saarella sijaitsevalta Nyköpingin entiseltä kaivokselta samalla saarella sijaitsevalle terveyslähteelle. Kävely yhdistää kaksi veden täyttämää aukkoa, joista toinen oli ennen kaivos, toinen pyhä lähde. Utön saarelta löydettiin ensimmäisen kerran petaliittia vuonna 1818, ja myöhemmin petaliittimineraalista löydettiin alkuaine litium.

Hanna Ljungh (s. 1974) on jo jonkin aikaa työskennellyt maahan, maaperään, kiviin ja vuoriin liittyvien aiheiden parissa. Hänen työnsä pohtii ja kyseenalaistaa hienoa rajaa ihmisten ja ei-inhimillisten olemassaolon muotojen ja niiden välisten monimutkaisten suhteiden välillä. Ljunghin elokuva I am mountain, to measure impermanence (2016) kuvasi Ruotsin korkeimman vuoren sulavaa jääpeitettä. Lähes kuusituntinen elokuva sai laajaa tunnustusta Ruotsissa ja kansainvälisesti.

Hanna Ljungh työskentelee elokuvan, valokuvauksen, kuvanveiston ja installaatioiden parissa. Hän asuu ja työskentelee Tukholmassa. Ljunghilla on koulutus Parsons School of Designista New Yorkista ja Konstfackista Tukholmasta. Viime aikoina hänen töitään on ollut esillä seuraavissa näyttelytiloissa: Trondheimin taidehalli, Kristianstadin taidehalli, Studio Hippolyte ja HIAP, Helsinki; Ruotsin kulttuuri-instituutti, Pariisi; Kumhon taidemuseo, Soul; Moderna Museet, Malmö ja Fondazione Pini, Milano. Hänen teoksiaan on monissa yksityiskokoelmissa sekä Statens konstrådin, Stockholm konstin ja Skånen alueen taidekokoelmissa.

Näyttely on toinen osa kokonaisuutta, jossa tutkitaan tapoja luoda sietokykyä kriisien täyttämässä maailmassa. Ensimmäinen osa esitteli suomalaisen Mari Keski-Korsun työskentelyä. Näyttely on saanut Museovirastolta valtionavustusta.

Yhteystiedot

Aino Kostiainen

Ohjelmakoordinaattori

aino.kostiainen@hanaholmen.fi