Hanaholmen deltar i Folk och Kultur 2024

Folk och kultur-festivalen, Eskilstuna, Sverige

|
7 - 8.2.2024

Hanaholmen arrangerar tre programpunkter på Folk och kultur-festivalen i Eskilstuna.

Folk och Kultur är Sveriges största kulturpolitiska konvent som äger rum 7–10.2.2024 i Eskilstuna. Hanaholmen och Kulturfonden för Sverige och Finland arrangerar tre intressanta programpunkter som handlar om konstens betydelse för högre utbildning och medborgarskap, svampen i konst och vetenskap samt kulturchefens ansvar för proffs och amatörer. Välkommen att ta del av vårt program – vi ses i Eskilstuna!

Konstens betydelse för högre utbildning och medborgarskap

Maarit Mustonen och Anne Naukkarinen framförde performansen WATER FALL 7 i Hanaholmens simbassäng år 2018. Foto: Jakke Nikkarinen.

Borde ekonomer studera konst och litteratur? Kan konsten öka vår kunskap om ekonomi? Kan kulturen hjälpa oss medborgare att påverka samhället? En diskussion om samverkan mellan konst och kultur, näringsliv och medborgarskap mellan Lars Strannegård, rektor för Handelhögskolan i Stockholm, Anna Valtonen, rektor för Konstfack, och Andreas Magnusson, klimataktivist engagerad i Fridays for Future. Samtalet modereras av Wivan Nygård-Fagerudd, direktör för Finlandsinstitutet i Stockholm. I samarbete med Finlandsinstitutet i Stockholm.

Plats: Torget, Munktell Science Park
Tid: Onsdag 7.2.2024 kl. 14:45–15:30
Se programpunkten i Folk och Kulturs program

Svampen i konst och vetenskap

Konstverket Svampen, av Gunzi Holmström, ligger i Hanaholmens konstpark. Foto: Petri Summanen.

De flesta svampar lever dolda för människan, men trots detta har de en enorm betydelse för livet på jorden. Svampen i konst och vetenskap är ett samtal mellan en bildkonstnär och en evolutionsbiolog. Den finländska konstnären Gunzi Holmström har skapat ett konstverk i parken vid Hanaholmens kulturcentrum i Finland. Konstverket, som heter Svampen, handlar om samexistens mellan svampar och träd. Anna Rosling är evolutionsbiolog som hela sitt forskarliv har studerat svampars mångfald i marken där de samverkar med trädens rötter. Vad pratar vi om när vi pratar om svampar utifrån ett konstnärligt perspektiv gentemot en vetenskaplig synvinkel? Diskussionen modereras av Aino Kostiainen, programkoordinator på Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

Plats: Danssalen, Scenkonst Sörmland
Tid: Torsdag 8.2.2024 kl. 12:45–13:15
Se programpunkten i Folk och Kulturs program

Kulturchefens ansvar för proffs och amatörer

Folkmusikduon Aléa med Aurora Visa (kantele) och Annika Lyytikäinen (klarinett) uppträdde på Hanaholmen 24.2.2020 i samband med invigningen av en utställning om Karin och Carl Larsson. Foto: Jakke Nikkarinen.

Hur kan kommunerna stöda professionella konstutövare och skapa en levande kulturverksamhet i kommunen?

Hur ser ansvarsfördelningen ut i en kommun som erbjuder hela spektret av konst, kultur, underhållning och delaktighet? Vilken roll har invånarna, föreningarna och företagen?

En diskussion med Nina Björby, ordförande i Regional Musik i Sverige och kulturcheferna Markus Forsberg, Kiruna, Staffan Jonsson, Eskilstuna, och Lotta Lerviks, Raseborg (Finland), tre av deltagarna i Hanaholmen Kultur, ett kompetenshöjande nätverk för kommunala kulturchefer i Sverige och Finland. Diskussionen modereras av Henrik Huldén, projektchef på Hanaholmen.

Plats: Konsertsalen, Scenkonst Sörmland
Tid: Torsdag 8.2.2024 kl. 15:30–16:15
Se programpunkten i Folk och Kulturs program