Toppseminarium om skolmat

Hanaholmen, Esbo

|
10.12.2018 11:30 - 16:00

Välkommen till seminariet Skolmat, gör skillnad! – Kouluruoka, vaikuta! – The school meal makes a difference! – TOPPSEMINARIUM OM SKOLMÅLTIDEN!

Skolmåltiden, en av Finlands viktigaste innovationer, firar 70-årsjubileum 2018. Kom med för att inspireras, nätverka och få nya perspektiv och verktyg i arbetet kring att främja skolmåltiden. Vilka är utmaningarna idag? Vilka är lösningarna? Seminariet är tvåspråkigt och simultantolkas.

Seminariet ordnas 10.12.2018 på Hanaholmen i Esbo och samlar beslutsfattare och tjänstemän inom kommuner och undervisning, experter, forskare, nordiska och finländska aktörer inom skolbespisningen och måltidskedjan, lärare som deltar i matfostran, påverkningsforum för barn och unga samt övriga intresserade av skolbespisning.

Seminariet arrangeras av ELO-säätiö, SLC och Finlands svenska Marthaförbund i samarbete med Jord- och skogsbruksministeriet och Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland.

PROGRAM

11:30 – 12:00 Anmälning & mingel på infotorg med aktörer inom skolmåltiden och matfostran

12:00 Historisk skollunch
En upplevelselunch där deltagarna får bekanta sig med finländsk skolmatkultur, dess olika skeden och framtida möjligheter.

13:00 Välkomna! Hurrarop för skolmåltiden i Finland
Annika Jansson, verksamhetsledare, Finlands svenska Marthaförbund rf
Bettina Lindfors, verkställande direktör, ELO-stiftelsen
Mia Wikström, kommunikationschef, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC rf

Konferencierer Harriet Strandvik, måltidscoach & projektledare Mathantverk Åland och Bettina Lindfors

13:05 Officiellt öppnande av seminariet
Jari Leppä, Jord- och skogsbruksminister, Finland

13:10 Nordisk hälsning om en hållbar offentlig måltid
Afton Halloran, Nordic Food Policy Lab, Nordiska ministerrådet, Köpenhamn, Danmark

13:20 Inspirationsunderlag från Sverige ”Tillsammans lyfter vi den offentliga gastronomin”
Johan Andersson, koordinator & måltidsinspiratör, Torsta Kunskapscentrum, Sverige
Eva Sundberg, projektledare för MATtanken/Landsbygdsnätverket och sakkunnig kring mat och måltider vid Jordbruksverket, Sverige

13:40 Skolmat est. 1948 – skolmatens betydelse förr och nu i Finland
Marjaana Manninen, undervisningsråd, Utbildningsstyrelsen, Finland

14:00 Paneldiskussion 1: Har vi råd med det här?
Oron för skolmatens kvalitet och kostnad är stor. Har kommunerna råd med kvalitativ skolmat, har de råd att låta bli att satsa på skolmaten? Vad finns på barnens tallrik i framtiden och till vilket pris?
Problemlösare:

  • Elina Ovaskainen, sakkunnig, Motiva
  • Anni-Mari Syväniemi, matkulturombud, Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter MTK
  • Mia Heijnsbroek-Wiren, fullmäktigeledamot, Lovisa stad
  • Johan Andersson, koordinator & måltidsinspiratör, Torsta Kunskapscentrum, Sverige
  • De ungas röst: Bertil Eriksson, studerande

14:30 Kaffepaus & mingel på infotorg med aktörer inom skolmåltiden och matfostran

  • Ammattikeittiöosaajat ry (Amko)
  • Continental Foods
  • Finlands Svenska 4H
  • Utbildningsstyrelsen (OPH)
  • Palmia
  • Palvelukeskus Helsinki
  • Ruokakulttuurikeskus Ruukku ry
  • Ruokatieto Yhdistys ry
  • THL
  • Statens näringsdelegation (VRN)

15:00 Paneldiskussion 2: De äter ju inte ens!
Vad handlar det om? Vad kan vi göra åt det?
Problemlösare:

  • Elisabeth Eriksson, hushållsrådgivare, Finlands svenska Marthaförbund rf
  • Veronika Franzén, Kosthålls- och städchef, Nykarleby stad
  • Thomas Snellman, projektkoordinator, EkoNU, YA Yrkesakademin i Österbotten
  • Nicke Wulff, rektor, Cygnaeus skola i Åbo
  • Eva Sundberg, projektledare för MATtanken/Landsbygdsnätverket och sakkunnig kring mat och måltider vid Jordbruksverket, Sverige
  • De ungas röst: Bertil Eriksson, studerande

15:30 Paneldiskussion 3: Är det ens hälsosamt?
Skolmåltiden diskuteras i kommunerna, i media och på föräldrakvällar. Vem bestämmer vad som finns på tallriken och kan vi garantera att det är hälsosamt?
Problemlösare:

  • Kirsi Salomaa, universitetslärare i huslig ekonomins didaktik, Kotitalousopettajien liitto – Hushållslärarnas förbund ry
  • Arja Lyytikäinen, generalsekreterare, Statens näringsdelegation, Livsmedelssäkerhetsverket Evira
  • Leo Gammals, redaktör, Svenska YLE
  • Anna-Karin Quetel, projektledare, Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg, Livsmedelsverket, Sverige
  • De ungas röst: Bertil Eriksson, studerande

16:00 Seminariet avslutas – med sikte på skolmåltiden som en del av kunskapsexporten och brandingverktyg för Finland
Marjaana Manninen och Afton Halloran


Anmäl dig via länken nedan. Seminariet är avgiftsfritt men för icke annullerade bokningar debiteras 45 euro.

Evenemanget på Facebook