Kulturchefer skapar nya kontakter

Kulturfonden för Sverige och Finlands storsatsning på kontakt mellan kulturpolitiskt viktiga tjänstemän i lokalsamhället, Hanaholmen Kultur, har inlett sitt andra år.

I slutet av maj samlades 10+10 kulturchefer från kommuner i Sverige och Finland i Sigtuna utanför Stockholöm för sin första fortbildningssession.

Det femåriga nätverksprojektet Hanaholmen Kultur sammanför kulturchefer från mindre och medelstora kommuner i Sverige och Finland, i år från Jokkmokk och Kittilä i norr till Sibbo och Laholm i söder.

Under den första nätverksträffen i Sigtuna diskuterade kulturcheferna bland annat skillnader i struktur och finansiering mellan Sverige och Finland under ledning av förvaltningsexperten Siv Sandberg från Åbo Akademi och ställföreträdande generaldirektör Veronica Lamppa Lönnbro från Kulturrådet i Sverige.

Vidare diskuterades sambruk av lokaliteter och inkludering och tillgänglighet, framgångskoncept och nya finansieringsmodeller. Nätverksprojektet kommer att pågå till år 2027, med tjugo nya deltagare varje år.

”Det är otroligt nyttigt att kunna dela specifika utmaningar och framgångskoncept med varandra. Vi har alla liknande utmaningar, och vi kan visa varandra olika sätt att lösa problem. Dessutom är det givande att träffa kolleger. En kulturchef i en mindre kommun arbetar väldigt ensam. För mig har det också varit extra roligt att märka att jag har användning av mina gamla kunskaper i svenska”, berättar kulturchefen i Villmanstrand, Anu Talka.

Kulturcheferna deltar i projektet på basis av ansökan. Årets deltagare möts för en andra session på Hanaholmen i oktober.

Ansökan till 2025 års program öppnar i höst på Kulturfondens hemsida.