om oss
Hanaholmen - Mötesplatsen mellan Sverige och Finland
om Hanaholmen
Hanaholmen är en inspirerande och unik mötesplats belägen på en liten halvö i Esbo, strax utanför Helsingfors. Här finns ett svensk-finskt samarbets- och kulturcentrum, ett hotell med moderna mötesmöjligheter, en prisad restaurang och fyra nordiska fonder.
Hanaholmen bjuder på ett mångsidigt program med allt från kulturevenemang och konstutställningar till dagsaktuella seminarier om krisberedskap, utbildningsfrågor och försvarspolitik. Vår programavdelning sammanför experter och organisationer, tar initiativ till nya samarbeten, arrangerar konstruktiva dialoger och söker lösningar till vår tids mest utmanande frågor. Det övergripande målet med Hanaholmens verksamhet är att stärka samarbetet mellan Finland och Sverige på alla samhällsområden.
Den som vill sätta en extra guldkant på sitt besök kan övernatta i vårt stämningsfulla hotell, som erbjuder en avkopplande vistelse i skärgårdsmiljö, omgiven av nordisk konst och design. Helhetsupplevelsen kryddas av läcker mat, som serveras i vår prisbelönta restaurang PLATS. Här bjuder våra eminenta kockar dig på en smakresa genom det nordiska kökets innovativa smaker. Här är det lokala råvaror och hållbarhetstänk som gäller.
Hanaholmens värderingar – tillit, öppenhet och integritet, glädje samt hållbar utveckling – genomsyrar all vår verksamhet. Vi arbetar för att främja mångfald. kulturell förståelse och svensk-finskt samarbete på ett konkret plan. Hanaholmen erbjuder en plats där alla kan inspireras och hitta nya perspektiv genom att spegla sig i det andra landets verklighet och erfarenheter.
Idag är våra länder ännu närmare varandra än kanske någonsin tidigare i modern tid.
H.K.H. Kronprinsessan Victoria
Hanaholmen är en kulturell pärla. Jag har haft nöjet att delta i tiotals evenemang på Hanaholmen under årens lopp. Internationalism, kultur, tolerans och dialog på högsta nivå.
Republikens Finlands president Alexander Stubb
Finansiering
Hanaholmen är en allmännyttig organisation som finansieras genom intäkter från konferenshotellet, statsbidrag från Sverige och Finland, verksamhetsbidrag av Kulturfonden för Sverige och Finland samt genom bidrag från samarbetspartners, stiftelser, fonder och sponsorer. Fastigheten ägs av finska staten och har överlåtits till Kulturfonden för Sverige och Finland för Hanaholmens verksamhet.
Hanaholmen i siffror
1975
grundades
64
antal anställda
7,9 mn
omsättning i euro
100 000
årliga besökare
Historia
Hanaholmens kulturcentrum invigdes den 1 juni 1975 av Sveriges kung Carl XVI Gustav och Finlands president Urho Kekkonen. Diskussionerna om att låta bygga ett kulturcentrum för Sverige och Finland inleddes redan 1967 när Sverige i samband med Finlands 50-årsjubileum beslöt att efterskänka 100 miljoner kronor av Finlands krigstida skulder.
Det stod klart för de som deltog i diskussionerna om ett bilateralt kulturcentrum under 1960-talet att det arbete som Kulturfonden för Sverige och Finland inlett i början av årtiondet förr eller senare behövde ett tak över huvudet. Finland saknade en motsvarighet till de kulturcentrum som fanns på andra håll i Norden: Lysebu, Voksenåsen och Schaeffergården. När kulturcentret förverkligades i början av 1970-talet var tiden mogen för en storsatsning på finskt-svenskt samarbete, på ett sätt som den kanske inte varit ett årtionde tidigare.
Beslutet att bygga kulturcentret på Hanaholmen var ingen självklarhet, utan var föremål för en utdragen inrikes- och kulturpolitisk debatt. President Urho Kekkonen tillhörde den falang som stödde tanken på att kulturcentret skulle resas på Sveaborg istället för på Hanaholmen. Beslutet avgjordes slutligen i Finlands riksdag med siffrorna 93 mot 67 till Hanaholmens fördel.
Tomten på Hanaholmen ägdes av Stiftelsen för Åbo Akademi, efter ett testamente från bryggarsonen Nicholas Sinebrychoff. Den finska regeringen förhandlade fram ett avtal och köpte tomten. Redan innan huset stod färdigt inledde kulturcentret sitt arbete i en kontorslokal på Mechelingatan i Helsingfors.
Ända sedan starten 1975 har Hanaholmen inte endast speglat utan också påverkat samhällsutvecklingen. Hanaholmen kan enligt historikern Stefan Nygård betraktas som ett slags semi-aktör där Hanaholmen möjliggör möten och diskussioner om vitt skilda ämnen, men väljer vilka samhällsområden som ägnas särskild uppmärksamhet. Dessutom har kultur- och konferenscentret föreståtts av flera starka ledare som satt sin prägel på verksamheten i nära växelverkan inte bara med den allmänna samhällsutvecklingen utan också med nationella och internationella nätverk och institutioner samt med Kulturfonden för Sverige och Finland
Hanaholmens strategi
I Hanaholmens strategi för 2030 betonas Hanaholmen som en mötesplats som knyter samman Sverige och Finland på ett brett samhälleligt och kulturellt plan. Strategin tar avstamp i det spända säkerhets- och geopolitiska läget som bidragit till en exceptionellt stark efterfrågan på ett fördjupat svensk-finskt samarbete och ett ökat ömsesidigt erfarenhetsutbyte.
I strategin betonas följande riktlinjer för Hanaholmens arbete:
Starkare demokrati
Ökad säkerhet
Livskraftigare kultur och samhällen
Läs meraEffektrapport
Hanaholmens effektrapport ger läsaren en inblick i Hanaholmens arbete. Den visar besökssiffror och resultat och pekar på exempel där Hanaholmens projekt och program skapat mervärde för det svensk-finska samarbetet. Allt det mångsidiga arbete som Hanaholmen utför ryms inte med i rapporterna, men läsaren får ändå en god inblick i hur Hanaholmen förverkligar sitt samhälleliga uppdrag.
Effektrapport 2023Ledning
Hanaholmens dagliga arbete leds av verkställande direktören Gunvor Kronman. Hotell- och restaurangsidan övervakas av hotelldirektör Kai Mattsson. Ledningsgruppen består av 6 medlemmar.
Hanaholmens direktion (styrelse) 2022 till 2024 består av fem medlemmar från Finland och fem från Sverige. Ordföranden utses av Finlands regering. Nuvarande ordförande (från 2009) är vicehäradshövding Kimmo Sasi.
Från Finland:
Vicehäradshövdingen Kimmo Sasi (ordf.)
Dekan Timo Korkeamäki (vice ordf.)
Riksdagsledamoten Hanna Kosonen
Biträdande professorn Johan Strang
Ambassadören Helena Tuuri
Från Sverige:
VD John Brattmyhr
Oppositionsborgarrådet i Stockholm, Chrstiofer Fjellner
Tidigare landshövdingen Elisabeth Nilsson (vice ordf.)
Kommunalrådet Claes Nordmark
Universitetsrektorn Astrid Söderbergh Widding
ledningsgrupp
ledningsgrupp
Gunvor Kronman
Verkställande direktör
gunvor.kronman@hanaholmen.fi
Kai Mattsson
Hotelldirektör
+358 (0)50 316 7748
kai.mattsson@hanaholmen.fi
Victor Andersson
Programdirektör
+358 (0)50 358 1271
victor.andersson@hanaholmen.fi
Håkan Forsgård
Kommunikationsdirektör
+358 (0)40 767 7373
hakan.forsgard@hanaholmen.fi
Satumari Hagelberg
Administrativ direktör
+358 (0)50 305 0854
satumari.hagelberg@hanaholmen.fi
Agneta Roine
Ekonomidirektör
+358 (0)40 702 5022
agneta.roine@hanaholmen.fi