Samhälle, politik & näringsliv

Finns civilsamhället kvar 2075?

Evenemanget är en del av programserien Dialoger för våra framtider. Serien omfattar tolv framåtblickande dialoger, skapade tillsammans med tiotals samarbetspartner. Partnerna har bidragit med idéer och valt ut teman som är viktiga för svensk-finskt samarbete. Dialogerna arrangeras under Hanaholmens jubileumsår 2025 för att fira 50 år av möten och diskussioner.

Tidigare evenemang

Datum

26.3.2025

Tid

15.00 - 16.00

Plats

Hanaholmen, Esbo

Typ av evenemang

Avgiftsfri

Språk

Svenska
Anmäl dig här
Dela:

Civilsamhället har långa anor i både Sverige och Finland. Under den senaste tiden har tredje sektorn kämpat med sjunkande medlemsantal, nedskärningar och minskande engagemang. Vid sidan av de traditionella aktörerna har nya former av digital aktivism växt fram i bägge länderna. Den så kallade fjärde sektorn har möjliggjort bland annat snabba mobiliseringar men samtidigt kan "clicktivism" leda till ytligare och flyktigare engagemang. Stora samhälleliga utmaningar, som pandemin och det förändrade säkerhetsläget i Europa, har dock återigen visat på civilsamhällets betydelse för samhällets motståndskraft. Sverige och Finland kämpar med samma utmaningar. Hur kan vi dra nytta av både gamla och nya former av engagemang och vad kan vi lära oss av varandra? Ser lösningarna likadana ut på båda sidorna av Östersjön? Hur bör våra samhällen förändras så att civilsamhället lever vidare?

Våra talare

Josefin Carlring

Generalsekreterare, Föreningen Norden

Josefin har som generalsekreterare i Föreningen Norden Sverige sedan 2020 lett förändringsprocessen för att transformera föreningen till en modern civilsamhälles-organisation och en fortsatt viktig aktör för det framtida folkliga samarbetet i Norden. Josefin har jobbat i civilsamhället i 20 år, med internationella relationer och partnerskap och Agenda 2030. Hon har varit generalsekreterare på Postkodstiftelsen, rådgivare och konsult på Eliasson Group. Hon är utbildad statsvetare vid Lunds universitet.


Linnéa Henriksson

Ordförande, Förbundsarenan

Linnéa är ordförande för Förbundsarenan, som är en arena för samverkan för de finlandssvenska förbunden och centralorganisationerna. Linnéa är PD, universitetslektor vid Åbo Akademi och har haft kommunalpolitiska uppdrag i mer än tjugo år. Hon har bred erfarenhet av och insyn i civilsamhället genom att hon varit aktiv i många olika förbund och föreningar, både som förtroendevald och anställd.


Sevval Karaduman

vice ordförande och talesperson, Youth 2030 Movement

Sevval är vice ordförande och talesperson i Youth2030, hon har varit aktiv i ungdomsrörelsen sedan hon var 15 år gammal och jobbar dagligen för ungas inflytande och delaktighet. Demokrati-stärkande arbete är väldigt viktigt för henne och en hjärtefråga för henne är att inkludera unga - en målgrupp som känner sig ganska långt i från demokratin och politiken. Som bäst studerar hon även statsvetenskap.

Moderator: Henrik Huldén, projektchef, Hanaholmen

Evenemanget arrangeras av Hanaholmen, Förbundsarenan, Föreningen Norden och Youth 2030 Movement i samverkan med Kulturfonden för Sverige och Finland.


Kontaktuppgifter

Liisa Suomela

Tf. projektchef (Nätverket Svenska nu)

liisa.suomela@hanaholmen.fi

Ina Lindberg

Programkoordinator

ina.lindberg@hanaholmen.fi