Konst, kultur & underhållning
Utställning: The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture
I utställningen The Health Spring: DIY Petalite Lithium Generator – Erosion Sculpture undersöker Hanna Ljungh mineralerna petalit och pegmatit samt deras betydelse som litiumbärande hälsomineraler, medicin, kristaller och naturresurser med geopolitisk betydelse.
Tidigare evenemang
Datum
16.11.2024 - 20.12.2024Tid
08.00 - 18.00Plats
Galleri HanaholmenTyp av evenemang
AvgiftsfriKonstnärens utgångspunkt är iakttagelsen att litiumreserver tycks sammanfalla geografiskt med platser som en gång var heliga källor, som senare kom att bli hälsokällor.
Ett verk i utställningen följer en vandring från den nedlagda Nyköpingsgruvan på ön Utö utanför Stockholm till hälsokällan på samma ö. Promenaden förbinder de två vattenfyllda hålen i marken, den ena en före detta gruva, den andra en före detta helig källa. På ön Utö hittades petalit först 1818, och senare upptäcktes grundämnet litium i petalitmineralen.
Hanna Ljungh (f. 1974) har sedan en tid tillbaka ägnat sin konstpraktik åt det ämne som vi beskriver som land, jord, sten och berg. Hennes arbete reflekterar över och ifrågasätter den fina gränsen mellan vad vi kallar mänskliga och icke-mänskliga existensformer och de komplexa relationerna mellan dem. Hennes nästan sex timmar långa film I am mountain, to measure impermanence (2016) som skildrar den smältande inlandsisen på Sveriges högsta berg fick stort erkännande både i Sverige och internationellt.
Hanna Ljungh arbetar med film, foto, skulptur och installation. Hon bor och arbetar i Stockholm. Ljungh har en utbildning från Parsons School of Design, New York och Konstfack, Stockholm. Nyligen har hennes verk visats på: Kunsthall Trondheim; Kristianstads Konsthall; Studio Hippolyte och HIAP, Helsingfors; Svenska kulturinstitutet, Paris; Kumho Museum of Art, Seoul; Moderna Museet, Malmö och Fondazione Pini, Milano. Hennes verk ingår i flera privata samlingar och finns på Statens konstråd, Stockholm konst och Region Skåne.
Utställningen är den andra delen av en helhet som undersöker olika sätt att skapa resiliens i en värld fylld av kriser. Den första delen lyfte fram verk av den finska konstnären Mari Keski-Korsu. Utställningen har erhållit statsunderstöd från Museiverket i Finland.