Konst, kultur & underhållning

Utställning: Walks in the Steam of Cryosphere

I och med klimatförändringen smälter permafrosten som i sin tur frigör mikrober som varit frusna i tusentals år. Dessa mikrober, däribland virus, kan potentiellt utgöra en risk för nuvarande ekosystem, men kan detta oundvikliga möte ses bortom ett hotbetonande tankesätt?

Tidigare evenemang

Datum

14.9.2024 - 27.10.2024

Tid

07.00 - 18.00

Plats

Hanaholmen, Esbo

Typ av evenemang

Avgiftsfri

Kan det uppfattas som en möjlighet att skapa resiliens? Hur möter vi dessa tidsresenärer vars liv sträcker sig tusentals år tillbaka i tiden?

Mari Keski-Korsus utställning är en undersökning av det liv som frigörs av den smältande permafrosten på de arktiska palsmyrarna och hurdana förändringar i relationerna mellan organismer som orsakas av klimatförändringarna. Verken i utställningen har skapats som en del av Keski-Korsus konstnärliga doktorandforskning, som fokuserar på ritualer mellan arter och deras förändringar i en tid av miljökris. Hennes fältarbete har huvudsakligen utförts i den subarktiska regionen i norra Sverige, i den tvärvetenskapliga forskargruppen för konst och vetenskap vid Abisko naturvetenskapliga forskningsstation.

Metoderna som Keski-Korsu använder är exempelvis (barfota)vandring som en ritualisering samt folklig läkekonst, speciellt torvbehandling i bastun där en liten mängd smältvatten från permafrosten ingår. I utställningen ingår videon Walking with Permafrost, som visar mikrobiella rörelser i ett träsk som kallas Storflaket, och Cryospheric Steams Repository, som består av svettprover, smältvatten från permafrost och torv som samlats in vid många bastubad. Kryosfären i utställningens titel syftar på jordens vatten i fast tillstånd, såsom (kontinentala) glaciärer och permafrost.

Mari Keski-Korsu (f. 1976) är en tvärdisciplinär konstnär vars arbete bygger på samarbete med olika arter. Uttrycksmedlet är en kombination av deltagande performans samt bild- och levande konst. Utställningen är en del av Keski-Korsus doktorsavhandling vid Aalto-universitetets institution för konst och media. Fältforskningen utfördes delvis i den samiska regionen som är bebodd av urbefolkningen. Mari Keski-Korsu konstaterar: ” Jag respekterar marken, vattnet och luften som försörjer människorna, och alla relationer mellan dem.”

Utställningen är den första delen av en helhet som handlar om olika sätt att skapa resiliens i en värld fylld av kriser. Den andra delen av utställningen består av den svenska konstnären Hanna Ljunghs konst. Utställningen har erhållit statsbidrag från Museiverket. Mari Keski-Korsus doktorsavhandling stöds av Kone stiftelsen, Polarforskningssekretariatet och Centret för konstfrämjande.

marikeski-korsu.net

Kontaktuppgifter

Aino Kostiainen

Programkoordinator

aino.kostiainen@hanaholmen.fi