Hanaholmen-initiativet

Hanaholmen-initiativet är ett sektoröverskridande bilateralt krisberedskapsprogram, som stärker det civila försvaret i Sverige och Finland genom kunskapshöjande och kontaktskapande verksamhet.


Vad är Hanaholmen-initiativet?

Under Covid-19-pandemin år 2020 skapades krisberedskapsprogrammet Hanaholmen-initiativet som ett direkt svar på bristande svensk-finskt samarbete och stängda landsgränser. Hanaholmen-initiativet är ett sektoröverskridande bilateralt krisberedskapsprogram, som stärker det civila försvaret i Sverige och Finland genom kunskapshöjande och kontaktskapande verksamhet.

Programmet består idag av tre delar:

  1. En årligen återkommande kurs för personer i ledande befattning (Executive Education)
  2. Ett årligen återkommande högnivåforum (Hanaholmen Initiative Summit)
  3. Seminarier, konferenser och diskussioner på temat krisberedskap och samhällets resiliens

Hanaholmen-initiativet genomförs i nära samarbete med Försvarshögskolorna i Sverige och Finland, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Försörjningsberedskapscentralen, Säkerhetskommitténs sekretariat och Kulturfonden för Sverige och Finland. Programmet stöds på regeringsnivå genom en deklaration som signerats av Finlands och Sveriges statsministrar. Hanaholmen-initiativets relevans garanteras genom en styrgrupp bestående av personer i ledande ställning med bred erfarenhet av krisberedskaps- och försvarsfrågor.

Bild: Karl Vilhjalmsson

Executive Education

Utbildningen riktar sig till chefer och beslutsfattare som jobbar inom samhällsviktiga sektorer. Det unika med Hanaholmen-initiativets utbildning är att det omfattar alla delar av samhället, inklusive civilsamhället och näringslivet. Utbildningen bygger på tre pelare:

  1. Öka kunskapen om ländernas krisberedskapssystem, förfaranden och aktuella frågor.
  2. Skapa personliga kontakter över sektorer och gränser​.
  3. Identifiera möjligheter till stärkt samordning och samarbete inför framtida kriser.

Under utbildningen görs ett syntesarbete som presenteras på det årligen återkommande högnivåforumet. Målet med syntesarbetet är att identifiera utvecklingsområden och fördelar med ett effektivt bilateralt samarbete. Utbildningen består av tre moduler, varav två äger rum i Finland och en i Sverige. I kursen deltar cirka 20 personer från bägge länder.

HANAHOLMEN-INITIATIVETS HÖGNIVÅFORUM

​Högnivåforumet, Hanaholmen Initiative Summit, samlar centrala beslutsfattare inom krishantering och beredskap, både från det civila och det militära. Forumet riktar sig till svenska och finska aktörer från näringsliv, politik, civilsamhälle, forskning och massmedia. Målet är att högnivåforumet skall ta upp observationer och rekommendationer som uppstått under utbildningsprogrammet samt diskutera aktuella frågor inom krishantering och beredskap.


Bild: Jakke Nikkarinen

Tilläggsinformation

Johanna Hannus

Projektchef (näringsliv)

+358 (0)400 798 907

johanna.hannus@hanaholmen.fi

Tina Räihä

Projektchef (politik och samhälle)

+358 (0)40 563 6846

tina.raiha@hanaholmen.fi