Globsol

Globsol är ett årligen återkommande utbildningsprogram för svenska och finska gymnasieelever som är intresserade av hållbar utveckling och aktuella samhällsfrågor. Globsol erbjuder unga en möjlighet att lära sig nytt samt att nätverka och påverka den samhälleliga utvecklingen. Innehållet i utbildningen planeras i nära samarbete med medverkande skolor så att det stöttar den ordinarie undervisningen.

 

Globsol stärker det bilaterala samarbetet mellan Sverige och Finland genom att:

  • Fungera som en mötesplats för unga som får lära sig om aktuella frågor.
  • Bidra till en ökad förståelse för hur det svensk-finska samarbetet fungerar och hur det kan utvecklas för att svara på framtida lokala och globala utmaningar.
  • Erbjuda en möjlighet att lära sig mer om det andra landets kultur, historia och samhälle och lära känna nya människor från grannlandet.

Deltagarna får ta del av en interaktiv utbildningshelhet. Genom olika slags praktiska övningar kan de utveckla sin samarbetsförmåga och andra kompetenser där målet är att rusta dem för ett fortsatt samhällsengagemang. I utbildningen ingår grupparbeten, föreläsningar och diskussioner. Helheten består av förberedande digitala träffar och föreläsningar och kulminerar i en tvådagarsträff på Hanaholmen. Programmet genomförs på engelska.

Globsol var väldigt väl arrangerat och jag träffade spännande människor som jag hoppas kunna hålla kontakt med framöver. Det bästa var ändå hur inspirerad jag blev inför framtiden, jag kände mig som pånyttfödd efteråt.

Peppi Pihlajaniemi | Globsol-deltagare 2021

Bakgrund

Globsol initierades av Kulturfonden för Sverige och Finland år 2005 och därefter har Hanaholmen årligen arrangerat programmet i samarbete med olika partnerorganisationer. Tidigare riktade sig Globsol till unga i åldern 18–22 och deltagarna representerade gymnasieskolor, ungdomsförbund, högskolor och universitet i Sverige och Finland. Sedan 2023 fokuserar Globsol på gymnasieskolor och verkar som en del av, eller ett komplement till, undervisningen i samhällskunskap.

Tidigare teman

2024: Demokrati, mänskliga rättigheter och internationellt samarbete

2023: Unga, fred och säkerhet

2021: Biologisk mångfald

2020: Afrika, klimatförändring & migration

2018–2019: Hållbar livsstil

2017: Unga som fredsbyggare

2016: Makt och inflytande

2015: Ungas radikalisering

2014: Milenniemål & post2015

2013: Migration & integration

2012: Hållbar utveckling

2011: Ungdomspolitik

2010: Internationella handelsfrågor

2009: Finland, Sverige, bistånd & fredsarbete

2008: Ungdomar, välmående & samhälle

2007: Miljö- och klimat

2006: Det mångkulturella samhället

2005: Milleniemålen



Intresserad av att delta?

Ta kontakt!

Ina Lindberg

Programkoordinator

+358 (0)400 510 747

ina.lindberg@hanaholmen.fi