Taide ja arkkitehtuuri

Taiteella on Hanaholmenissa erityinen merkitys ja historia. Jo Hanaholmenia perustettaessa oli selvää, että rakennuksessa olisi taidetta, ja valtaosa kulttuurikeskuksen seinillä nähtävillä olevista lähes 300 teoksesta on Ruotsin valtion lahjoittamia. Taide on levinnyt myös Hanaholmenin ympäristöön ja luontoon.

Hanaholmenin TAIDE

Hanaholmenin taidekokoelma kuvastaa Suomen ja Ruotsin kuvataiteen trendejä 1970-luvun alusta lähtien. Edustettuina ovat tuon ajan nuoret ja lupaavat suomalaiset ja ruotsalaiset taiteilijat, ja teosten enemmistö on esittävää taidetta. Taidekokoelmaa on kasvatettu ostojen ja lahjoitusten kautta.

Kuva: Robert Lindström

Alkuperäisen kokoelman kuratoinnista vastasi professori, taidehistorioitsija Bengt von Bonsdorff. Viime vuosina kokoelmaa on laajennettu useilla uusilla teoksilla, joista merkittävä osa on sijoitettu ulkotiloihin Hanaholmenin taidepuistoon. Taidepuiston kuratoinnista on vastannut professori emerita Maaretta Jaukkuri.

Kuva: Jakke Nikkarinen

Taideteoksiin liittyvän suunnittelun ja niiden ripustuksen ovat toteuttaneet taideasiantuntija Susanne Procopé-Ilmonen ja sisustusarkkitehti Jukka Halminen peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2017.

Kuva: Lars Kastilan

Tutustu Hanaholmenin taiteeseen

Hanaholmen on yleisölle avoin ja voit tutustua Hanaholmenin taiteeseen omatoimisesti alla olevan esitteen avulla. Voit myös ottaa matkaan perheen pienimmät ja tutustua Hanaholmenin taidepuistoon Taideaarrejahdin avulla. Taideaarrejahti on koko perheen hauska seikkailu, jossa lapset ja lapsenmieliset pääsevät tutustumaan Hanaholmenin taiteeseen! Voit hakea esiteet Hanaholmenin vastaanotosta tai ladata PDF-versiot alta.

Taide-esiteTaideaarrejahti

Ensimmäinen kerros


Toinen kerros

Taidepuisto


Arkkitehtuuri


Hanaholmenin kulttuurikeskus on valmistunut vuonna 1975, ja sen suunnitteli arkkitehti Veikko Malmio. Arkkitehtuuri ilmentää toisaalta kansainvälistä modernia rationaalista suuntausta, toisaalta se toimii ajan ihanteen mukaisesti läheisessä vuorovaikutuksessa luontoon rosoisten pintamateriaaliensa, isojen ikkunoidensa ja luontoa kohti kurkottavan ja maaston muotoja myötäilevän rakenteensa vuoksi.


Rakennus on kokonaistaideteos, jonka sisustuksessa, tekstiileissä ja muissa yksityiskohdissa toistuu luonnon inspiroima väriasteikko vihreän, ruskean ja oranssin sävyissä. Julkisivun betonielementit saavat punertavan sävynsä maasälpärouheesta, ulkokatto ja ikkunapuitteet on katettu tummaksi patinoituneella kuparilla. Sisäkatoissa on käytetty puuta tai ruskeaksi maalattua alumiinia.


Vuosina 2015 – 2017 talossa tehtiin laaja peruskorjaus, jonka toteuttivat arkkitehdit Kirsi Korhonen ja Mika Penttinen Oy. Rakennuksessa on edelleen paljon kokonaisuuksia, joiden alkuperäinen 1970-lukua henkivä ilme haluttiin säilyttää peruskorjauksessa. Näitä tiloja ovat julkisivu, sisääntuloaula, ravintolasali, hotellikäytävät ja saunaosasto.

Video vuodelta 2017.

Usein esitettyjä kysymyksiä